EDxTM Trauma pijnlijke herinneringen - Truus X5 2019

Ga naar de inhoud

EDxTM Trauma pijnlijke herinneringen


Verdieping EDxTM™ volgens Fred Gallo
 
Zelfhulpstappen bij trauma en pijnlijke herinneringen
 
 
Dit stappenplan kan worden toegepast bij traumatische en andere pijnlijke herinneringen, die uit veel verschillende aspecten bestaan en die met betrekking tot emotionele stress complex zullen zijn. Al deze aspecten moeten stap voor stap behandeld worden.
  1. Denk aan een bepaalde traumatische gebeurtenis of pijnlijke herinnering en bepaal op de scala van 0-10 de intensiteit van de stress die deze gebeurtenis oproept.
    0 is helemaal geen stress, bij 10 is de stress het hevigst.

  2. Ga eerst aan de slag met eventuele *psychische omkeringen* door het ON-punt te kloppen of te wrijven terwijl je zegt:
    “Ook als ik dit trauma en/of deze pijnlijke en overweldigende ervaringen nooit zal overwinnen accepteer ik mezelf van harte, nu en in de toekomst.”
    Of het HZ-punt kloppen en de volgende zin uitspreken:
    “Ook als het om welke rede dan ook niet veilig is om deze traumatische en/of pijnlijke herinneringen helemaal los te laten accepteer ik mezelf van harte, nu en in de toekomst.”

  3. Zoek op de afbeelding behandeling “trauma en pijnlijke herinneringen” de punten: WB, JB, OA, SB, P en WV op. Denk aan de traumatische gebeurtenis of spreek de opzegzin “traumatische en/of pijnlijke herinnering” uit en klop de punten in de onderstaande volgorde 5 x:

        1   WB
        2   JB
        3  OA
        4   SB                            Klop niet te hard, het mag geen pijn doen.
        5   P
        6   SB
        7   WV
        8   SB

  4. Bepaal de intensiteit van het gevoel op de SUD-scala van 1-10 (laat het cijfer spontaan opkomen). Als de emotie niet minder wordt ga je terug naar stap 3 en herhaal je de sequenties. Als na twee doorgangen nog geen verbetering is opgetreden, is dit niet de juiste klopsequentie voor jouw traumatische en/of pijnlijke ervaring of er is een omkering voorhanden die eerst gecorrigeerd dient te worden (zie stap 2 en 8).
    Overweeg om de behandeling voor *psychische pijn* te kloppen.

  5. Als je wel een verandering hebt waargenomen doe je de hersenenbalans “9-Gamut”, door het SP-punt herhaaldelijk te kloppen terwijl je tegelijkertijd de ogen sluit, weer opent, naar rechtsonder, linksonder en naar het midden kijkt. Dan draai je de ogen met de klok mee en dan tegen de klok in. De ogen blijven open en het hoofd draait niet mee. Terwijl je blijft kloppen neurie je een melodie (bijv. Happy Birthday), zeg je het tafeltje van 5 op en neurie je weer een melodie.

  6. Herhaal de klopsequentie WB, JB, OA, SB, P, SB, WV, SB zoals bij punt 3 beschreven.

  7. Bepaal de SUD-waarde. Als je merkt dat de intensiteit minder wordt, herhaal je stap 6 zo lang totdat de waarde tussen 0 en 2 ligt. Ga dan verder naar punt 9. Eventueel herhaal je stap 5 tussendoor ook een keer als dat prettig voelt.

  8. Als je merkt dat je blijft hangen bij een bepaalde score kan dit met een *mini omkering* te maken hebben. In dit geval klop je het HZ punt terwijl je drie keer zegt:
    “Ik accepteer mezelf helemaal, ook als mijn traumatische en/of pijnlijke herinnering nog niet volledig opgelost is.”

  9. Als stress van de herinnering aan de traumatische en /of pijnlijke ervaring teruggegaan is naar een waarde tussen 0 en 2, doe je de oogroloefening om de stress verder af te bouwen en het effect van de behandeling te verdiepen. Oogrollen: SP kloppen en ogen langzaam van de bodem naar boven rollen om de haren te willen zien. Neem 5-6 sec. de tijd. Het hoofd wordt hierbij stilgehouden.

    Als de stress op een later tijdstip weer terugkeert, herhaal je de klopsequenties.
    Het kan belangrijk zijn om langere tijd aan dit thema
    te werken door middel van de klopoefeningen.







Terug naar de inhoud