EDxTM afgewezen voelen - Truus X5 2019

Ga naar de inhoud

EDxTM afgewezen voelen


Verdieping EDxTM™ volgens Fred Gallo
 
Zelfhulpstappen bij afgewezen voelen
Het gevoel afgewezen te worden is een van de pijnlijkste gevoelens waarmee we geconfronteerd kunnen worden. De volgende klopsequentie kan het gevoel van afwijzing verzachten. Als het gevoel van afwijzing een patroon in je leven is, dan spelen ook andere problemen een rol die nader onderzocht moeten worden.
 
  1. Denk aan een bepaalde persoon en/of aan een situatie waarbij je je afgewezen voelde. Bepaal op de scala van 0-10 de intensiteit van het afgewezen voelen. 0 is helemaal geen stress, bij 10 is de stress het hevigst.

  2. Ga eerst aan de slag met eventuele *psychische omkeringen* door het HZ-punt te kloppen terwijl je zegt:
    “Ik accepteer mezelf van harte, ook als ik dit gevoel van afwijzing nooit helemaal zal loslaten”
    Het WP-punt wrijven terwijl je zegt:
    “Met al mijn problemen en beperkingen omarm ik mijzelf van harte en voel ik mij omarmt”

  3. Zoek op de afbeelding "afgewezen voelen" de punten: WB, JB, OA, SB. Denk aan het gevoel van afwijzing (laat het gevoel echter niet zo sterk worden dat je erdoor van streek raakt) en klop de punten in de volgende volgorde 5 x:

        1  WB
        2  JB
        3  OA                             Klop niet te hard, het mag geen pijn doen.
        4  SB

  4. Bepaal de intensiteit van het gevoel van afgewezen voelen op de SUD-scala van 1-10 (laat het cijfer spontaan opkomen). Als het gevoel van afgewezen voelen niet minder wordt ga je terug naar stap 3 en herhaal je de klopsequentie. Als na twee doorgangen nog geen verbetering is opgetreden is dit niet de juiste klopsequentie voor jouw gevoel van afwijzing of er is een omkering aanwezig, die eerst behandeld moet worden (zie stap 2 en 8).

  5. Als er wel een verandering is opgetreden doe je de hersenenbalans oefening “9 Gamut”, door het SP-punt herhaaldelijk te kloppen terwijl je tegelijkertijd de ogen sluit, opent, naar rechtsonder, linksonder en naar het midden kijkt. Dan draai je de ogen met de klok mee en dan tegen de klok in. De ogen blijven open en het hoofd draait niet mee. Terwijl je blijft kloppen neurie je een melodie (bijv. Happy Birthday), zeg je het tafeltje van 5 op en neurie je weer een melodie.

  6. Herhaal de klopsequentie WB, JB, OA, SB.

  7. Bepaal de SUD-waarde. Als je merkt dat de intensiteit minder wordt, herhaal je stap 6 zo lang totdat de waarde tussen 0 en 2 ligt (ga dan verder naar punt 9).

  8. Als je merkt dat je blijft hangen bij een bepaalde score kan dit met een mini omkering te maken hebben. In dit geval klop je het HZ punt terwijl je drie keer zegt:
    “Ik accepteer mezelf helemaal, ook als mijn gevoel van afwijzing nog niet volledig opgelost is”.

  9. Als het gevoel van afgewezen voelen teruggegaan is naar een waarde tussen 0 en 2, doe je de oogrol oefening om de stress verder af te bouwen en de werking te verdiepen. Oogrollen: SP kloppen en ogen langzaam van de bodem naar boven rollen, alsof je de haren zou willen zien. Neem 5-6 sec. de tijd. Het hoofd wordt hierbij stilgehouden.
Als het gevoel van afwijzing na een tijdje weer terugkeert, herhaal je de klopsequenties. Na verloop van tijd worden de gevoelens van afwijzing minder of verdwijnen zelfs helemaal. Je kunt dan nieuwe strategieën gaan ontwikkelen en herkennen of zelfsabotage in het spel is waardoor je situaties creëert die het probleem veroorzaken. Als je de omkeringen die met het gevoel van afwijzing samenhangen eenmaal opgelost hebt, kun je nieuwe alternatieve voor je vroegere gedrag herkennen.
 
Wissel eventueel af met het *psychische pijn* protocol.







Terug naar de inhoud